Zoeken

Prebiotica of probiotica?

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica? Laat me hier een eind aan de verwarring maken.


Wil je uitsluitend uitleg over probiotica? Spring dan naar dit artikel.


hand vol met supplementen
het verschil tussen pre- en probiotica

Prebiotica bestaat uit voedingsvezels en onverteerbare koolhydraten. De vezels hebben geen voedingswaarde maar worden in het onderste deel van de dunne darm en in de dikke darm gefermenteerd. Dit proces levert de exacte voeding die de bacteriën in onze darmen nodig hebben. Prebiotica ondersteunt een goede spijsvertering én gezondheid van de darmen.


Prebiotica zijn in water oplosbare en niet verteerbare voedingsvezels.

Oplosbare en onoplosbare voedingsvezels zitten in groente, fruit, brood, graanproducten, peulvruchten, paddenstoelen, noten en zaden. De meest bekende daarvan zijn:

 • fructo-oligosachariden (FOS), uit o.a. bananen, uien en asperges

 • galacto-oligosachariden (GOS), uit o.a. peulvruchten en sommige noten

 • pectines uit groenten en fruit,

 • glucanen uit graanproducten zoals (haver)zemelen,

 • cellulose uit planten

 • inuline uit de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden zoals cichorei, aardpeer, bataat, paardenbloem, schorseneer en artisjok


Vezels

Er wordt verschil gemaakt tussen in water oplosbare en niet in water oplosbare vezels. Onder in water oplosbare vezels vallen bijvoorbeeld: inuline, FOS en GOS, pectine en glucanen. Onder niet in water oplosbare vezels vooral de cellulose.

Prebiotica ondersteunen de groei van ‘goede bacteriën’ wat gunstig is voor de darmflora. Prebiotica ontmoedigen de groei van ‘niet goede bacteriën’ door een optimale zuur/base balans te herstellen. Je kan meer lezen over de zuur/base balans in het boek dat ik daarover met Susanne Hazen schreef.


De 'goede bacteriën' fermenteren de prebioticavezels. Hierdoor vormen zich korte keten vetzuren zoals acetaat en boterzuur. Boterzuur wordt opgenomen door de cellen van de dikke darm en vormt een belangrijke bron van energie. De vetzuren zorgen tegelijkertijd voor de juiste pH-waarde in de darmen en dat weerom is belangrijk voor een optimale werking van de goede darmbacteriën.

Bij een te lage vezelinname en/of bestaande klachten die een relatie hebben met de darmen kan prebioticasuppletie noodzakelijk zijn.

Naast alle vezels in ons voedsel kan het noodzakelijk zijn om extra prebiotica in te nemen in de vorm van een voedingssupplement. Dat kan bijvoorbeeld zijn tijdens of na een kuur van antibiotica, bij verstopping of bij diarree.


Wanneer prebiotica te suppleren:


 • bij allergieën en intoleranties

 • bij een slechte spijsvertering.

 • bij chronische darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van crohn

 • bij huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis

 • bij schimmelinfectie (o.a. huid, vaginaal)

 • na een antibiotica-kuur

 • als aanvulling op probiotica

 • wanneer je minder dan 400-500 gram groenten én 3 stuks fruit per dag consumeert


Prebiotica hebben een gunstig effect bij het absorberen van mineralen, met name die van calcium en magnesium, ijzer en zink.

Ook de volgende effecten worden aan prebiotica toegeschreven:

 • vermindering van obstipatie (= verstopping)

 • verlagen van de zuurgraad in de darm dus optimalisering van de zuur/base balans.

 • herstellen van de samenstelling van de darmflora na een verstoring bijvoorbeeld door een antibiotica kuur

 • positief effect op het cholesterolgehalte

 • vermindering van de kans op ziektes in de dikke darm

 • gunstige effecten op het immuunsysteem"Verschillende prebiotica voeden de darmbacteriën op een andere manier. Daarom is het belangrijk om een volwaardige gemengde variant te gebruiken: prebiotica met een combinatie van vezels en biologisch lijnzaad.

Deze verpakking van 90 capsules is mijn persoonlijk advies en on-line te bestellen bij de Vitamin Advice Shop. Dit produkt bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten en is verpakt in donker glas als bescherming tegen de invloed van licht, zuurstof en vocht."Onafhankelijk

De producten die ik adviseer heb ik strikt onafhankelijk gekozen. Ik verkoop deze supplementen niet zelf en ik word niet betaald of gesponsord door fabrikanten. Ik deel mijn deskundigheid in de hoop dat het jouw leven aangenamer maakt en je vitaliteit verhoogt.

Ik krijg wél, als je de link op deze pagina volgt, een kleine vergoeding van de webshop waar ik mee samenwerk. Daar dek ik de kosten van deze website mee. Je begrijpt dat ik het dus enorm waardeer als je via deze link wilt bestellen.

De Vitamine Advice Shop - de leverancier waar ik mee samenwerk - is één van de best aangeschreven shops van ons land die bovendien gratis verzendt, SNEL levert én over het felbegeerde webshop keurmerk beschikt.Sue Jones (eigenaar) Vitamin Advice Shop

In een vorig artikel heb ik meer uitgelegd over probiotica. Dat kan je hier teruglezen.


Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om die te stellen. Ik beantwoord die dan zo snel mogelijk!

Op jouw vitaliteit!


Thorsten Meininger
Disclaimer: De behoefte aan suppletie verschilt per persoon. Raadpleeg een bevoegde zorgverlener voordat huidige medicatie, behandeling of zorg gewijzigd of stopgezet wordt of een dieet of suppletieprogramma start, of als u op welke grond dan ook vermoedt dat u medische zorg nodig heeft.

Recente blogposts

Alles weergeven