Zoeken

Probiotica

Probiotica, de kleine levende micro-organismen, vaak ook ‘goede bacteriën’ genoemd.


micro-organismen op een blauwe achtergrond
Een flink aantal ziektes begint in de darmen.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een flink aantal ziektes in de darmen begint. Denk daarbij aan chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen, psoriasis, psychische- en neurologische aandoeningen en zelfs autisme. Maar hier houdt de lijst helaas niet op… Een goede spijsvertering wordt vandaag de dag vaak erkend als opmaat tot herstel.


Goedgezinde bacteriën ondersteunen de spijsvertering bij het verwerken van voedingstoffen zodat een optimale opname van voeding kan ontstaan.


Onze spijsvertering beïnvloedt elk en ieder proces in het lichaam. In onze darmen bevinden zich 10 keer meer bacteriën dan cellen in ons lichaam. Sta daar eens heel even bij stil.


De spijsvertering wordt bewoond door zo’n 1000 verschillende stammen (soorten) bacteriën en ieder mens draagt daarvan ongeveer anderhalve kilo (!) van met zich mee.

Goede bacteriën zijn in veel gevallen de sleutel tot een sterker immuunsysteem, een goede spijsvertering en dus een betere gezondheid.


Goedgezinde bacteriën spelen ook een belangrijke rol in de afweer tegen schadelijke micro-organismen. Dit betekent dus dat een verstoring in de bacterie-samenstelling van de darmen een verzwakt afweermechanisme op kan leveren en daarmee een groter risico op infecties en ziektes.verstoring van darmflora

Darmbacteriën zijn zeer stressgevoelig. Stress zorgt er subiet voor dat de kwaliteit van de darmflora negatief beïnvloed wordt. In een onderzoek heeft de microbioloog Rene Dubos aangetoond dat onder invloed van stress vooral lactobacillen (geslacht van belangrijke bacteriën) bijzonder ontvankelijk zijn voor verstoring.

Hieronder, in willekeurige volgorde, tien factoren die de menselijke darmflora kunnen verstoren:

 1. toxines (gifstoffen)

 2. alcohol

 3. sommige additieven (e-nummers)

 4. tabak

 5. maagzuurremmers

 6. laxeermiddelen

 7. bestraling en chemotherapie

 8. emotionele spanning

 9. antibiotica

 10. milieuverontreiniging

Deze tien factoren zorgen ervoor dat je spijsvertering almaar slechter kan gaan functioneren. Een slechte spijsvertering heeft invloed op het vermogen om voedingsstoffen op te nemen, het lichaam te ontdoen van gifstoffen en het tegengaan van chronische ontstekingen. Op hun beurt zijn aanhoudende ontstekingen weer de oorzaak zijn van veel chronische ziekten.


Killers

Veel mensen, waaronder ook kinderen, hebben een tekort aan ‘goede darmbacteriën’ door één of meerdere 'killers'. Sluipmoordenaars (van de ons goedgezinde bacteriën).


Je kan daarbij denken aan:

 • GMO's (genetic modified organisms) - genetisch gemanipuleerd voedsel

 • fluor en chloor, bijvoorbeeld in ons kraanwater

 • het gebruik van medicijnen en antibiotica

 • chemicaliën in ons voedsel zoals restanten van bestrijdingsmiddelen

 • eten van niet-biologisch vlees en niet-biologische zuivelproducten die de reststoffen bevatten van antibiotica uit onze veestapel.


Deze sluipmoordenaars doden de goede bacteriën in het lichaam en na verloop van tijd veroorzaken ze problemen in ons spijsverteringskanaal.


Om de balans in de darmflora te herstellen moeten levensmiddelen die slechte bacteriën voeden, vermeden worden.

Dagelijks worden we blootgesteld aan veel van 'verkeerde' voedingsmiddelen, toxines en stressoren en wanneer je de gezondheid van je spijsvertering wilt herstellen, zal je dit moeten omkeren.


Herstel

Bij het herstellen van je darmflora - en dus je spijsvertering - draait alles om het in balans brengen van goede en slechte bacteriën in je darmen. Wat daarbij kan helpen is het eten van probiotische voedingsmiddelen zoals gefermenteerde* producten.

*Fermentatie is een natuurlijke methode die van oudsher gebruikt wordt om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Dat gebeurt met behulp van goede bacteriën, gisten en schimmels. Je herkent vast gefermenteerde producten als: zuurkool, karnemelk, yoghurt, wei, biogarde, brooddrank, kefir, melkzuur gefermenteerde groentesappen, pickels, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempeh, kombucha.

Wat kun je verder doen om je darmflora te herstellen? Eet voldoende voedingsvezel en dan met name de in water oplosbare vezels. Wateroplosbare vezels zijn te vinden in groente, fruit, peulvruchten, haver, gerst, rogge, maïs, lijnzaad en zeewier.

Alles draait om balans...

Suppletie

Ook het dagelijks innemen van een probiotica supplement is bijzonder nuttig . De voordelen van probiotica supplementen zijn bewezen effectief.

Probiotica supplementen ondersteunen het immuunsysteem, bevorderen een optimale spijsvertering en helpen het herstel van ons grootste orgaan, de huid*.


* De huid wordt beschouwd als grootste orgaan omdat de huid meer weegt dan welke van de andere organen dan ook. Bovendien bevat onze huid, net als onze inwendige organen, gespecialiseerde cellen.


Probiotica, ofwel goede darmbacteriën, zijn o.a. verantwoordelijk voor:

 • productie van vitamine B12 en vitamine K2

 • het uitbannen van slechte bacteriën, gisten en schimmels

 • de aanmaak van enzymen die schadelijke bacteriën vernietigen

 • stimulatie van immunoglobuline A (IgA) en regulerende T-cellen


Vorm

Probiotica is te vinden in de vorm van capsules, poeders en kauwtabletten.

Kauwtabletten hebben niet direct mijn voorkeur. Ze zijn vaak gezoet en zitten vol aroma’s maar kauwtabletten smaken ‘lekker’ en worden daarom nog wel eens voorgeschreven aan kinderen.

Ik raad je aan capsules te gebruiken omdat die maag- en galsap resistent zijn en dus op de plek van bestemming aankomen: de darmen

Er zijn naast capsules ook poeders verkrijgbaar. Deze dienen de maag en het bovenste deel van de darm snel te passeren en dus moet je poeders altijd op een lege maag in te nemen. Met veel water.

Keuze

Er is een enorme keuze aan probiotica en er zijn erg veel soorten en merken op de markt maar welke is de beste?


Het beste zoek je een merk dat een 'breedspectrum' aanbiedt met verschillende soorten bacteriën én een hoge dosering (minimaal 50 miljard per gram) waarin minimaal de hieronder genoemde stammen aanwezig zijn.

Ik geef je helemaal onder aan dit artikel mijn persoonlijk en onafhankelijk advies welke probiotica je naar mijn idee het best kan kiezen.


Bifidobacterium bifidum

De meest dominante probiotica die aanwezig is in de dikke darm bij zuigelingen, het ondersteunt de productie van vitaminen in de darm, remt schadelijke bacteriën, ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt diarree.

Bifidobacterium longum

Ondersteunt de leverfunctie, vermindert ontsteking en verwijdert lood en zware metalen.

Bifidobacterium breve

Helpt bij het koloniseren van goede bacteriën in een gezonde darm en het verdringen van slechte bacteriën.

Bifidobacterium infantis

Verlicht symptomen van inflammatoire darmziekten, diarree en constipatie.

Lactobacillus casei

Ondersteunt het immuunsysteem, remt de Helicobacter Pylori bacterie en helpt bij het bestrijden van infecties.

Lactobacillus acidophilus

Verlicht gasvorming, een opgeblazen gevoel en het verbetert lactose-intolerantie. Aangetoond is dat het de hoeveelheid Escherichia coli bacteriën (E.coli) in de dikke darm met 61% vermindert, het cholesterolgehalte verlaagt en vitamine K aanmaakt. Het versterkt eveneens het specifieke immuunsysteem het GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue).

Lactobacillus bulgaricus

Een krachtige probiotica stam waarvan aangetoond is dat die schadelijke bacteriën die het spijsverteringsstelsel binnendringen, bestrijdt en stabiel genoeg is om de zure spijsverteringssappen van de maag te weerstaan. Deze stam neutraliseert ook giftige stoffen.


Lactobacillus bulgaricus en Lactobacillus acidophilus produceren het enzym lactase dat helpt om lactose in de darm te verteren en te absorberen.

Lactobacillus rhamnosus

Ondersteunt de bacteriële balans en een gezonde huid, helpt bij het bestrijden van urineweginfecties, infecties aan de luchtwegen en het verminderen van angst door het verminderen van stresshormonen en GABA neurotransmitter receptoren. Deze bacterie overleeft in het spijsverteringskanaal."Mijn persoonlijk advies voor een uitgebalanceerde, (vegan) mix van 50 miljard micro-organismen waarin alle bovengenoemde stammen aanwezig zijn (waaronder bifidobacteriën, streptococcus thermophilus en lactobacillus) is deze verpakking van 60 capsules, on-line te bestellen bij de Vitamin Advice Shop."


Onafhankelijk

De producten die ik adviseer heb ik strikt onafhankelijk gekozen. Ik verkoop deze supplementen niet zelf en ik word niet betaald of gesponsord door fabrikanten. Ik deel mijn deskundigheid in de hoop dat het jouw leven aangenamer maakt en je vitaliteit verhoogt.

Ik krijg wél, als je de link op deze pagina volgt, een kleine vergoeding van de webshop waar ik mee samenwerk. Daar dek ik de kosten van deze website mee. Je begrijpt dat ik het dus enorm waardeer als je via deze link wilt bestellen.

De Vitamine Advice Shop - de leverancier waar ik mee samenwerk - is één van de best aangeschreven shops van ons land die bovendien gratis verzendt, SNEL levert én over het felbegeerde webshop keurmerk beschikt.Sue Jones (eigenaar) Vitamin Advice Shop

In een volgend artikel leg ik je uit wat het verschil tussen probiotica en prebiotica is.


Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om die te stellen. Ik beantwoord die dan zo snel mogelijk!

Op jouw vitaliteit!


Thorsten Meininger
Disclaimer: De behoefte aan suppletie verschilt per persoon. Raadpleeg een bevoegde zorgverlener voordat huidige medicatie, behandeling of zorg gewijzigd of stopgezet wordt of een dieet of suppletieprogramma start, of als u op welke grond dan ook vermoedt dat u medische zorg nodig heeft.