Zoeken

Fruitvliegjes

Met dit warme weer kunnen fruitvliegjes een hinderlijke plaag vormen maar wat kan je ertegen doen?


fruitvliegjes op sinaasappel
hinderlijke plaaggeest, de fruitvlieg

Fruitvliegjes houden NIET van de geur van basilicum, dille of salie. Het eenvoudigste is dus om een kruidenplantje in de buurt van je fruit neer te zetten dat een subtiele geur verspreidt.


Ook kan je kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen je fruit leggen: de geur daarvan blijken de diertjes uitgesproken vies te vinden.


Een ander beproefd middel in ons huishouden is om een bakje water bij het fruit neer te zetten met een druppeltje essentiële olie van één van bovengenoemde plantjes.


Heb je extreem veel last van de fruitvlieg, dan raad ik je een vernevelaar (diffuser) aan in keuken of kamer met daarin water en een druppeltje essentiële olie van basilicum, dille, of salie (clary sage).

Dan las ik, her en der op internet, ook nog wat zinvolle tips die ik hier graag met je deel:

10 Tips tegen fruitvliegjes:


  1. Eet je fruit op tijd op. En laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren.

  2. Houd je aanrecht, eettafel en kookplaat schoon en spoel vuile glazen meteen om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): daar houden fruitvliegjes juist van.

  3. Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

  4. Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.

  5. Doe een stukje peer of appel in een glas. Neem een koffiefilterzakje en knip aan de onderkant een klein stukje af. Zet de filter in het glas met afgeknipte stukje naar beneden en de vliegjes zullen op die manier naar het stukje fruit gaan. Probleem opgelost!

  6. Fruitvliegjes leggen soms eitjes op oude sponzen of dweilen. Als je recent niet je keukensponsjes hebt vervangen, doe het dan nu. Check ook of er geen fruitvliegjes vliegen rond je zwabber en gooi alle herbruikbare vaatdoeken in de was.

  7. Zet een glas rode wijn op de plek waar de meeste fruitvliegjes zitten. Ze zijn gek op de geur, bezwijken en vallen in het glas. Laat het glas ca 24u staan en ze zijn allemaal weg! Net als tip nummer 5 nogal wreed en verspilling van een mooi glas wijn.

  8. Spoel lege flessen en glazen potjes en breng ze naar de glasbak. Flessen en potjes waar nog wat zoete of gegiste restjes in plakken, zijn erg geliefd door fruitvliegjes. Lege flessen frisdrank, flessen wijn of bier en lege potjes die niet zijn afgewassen zijn dus een ideale broedplaats. Zorg er ook voor dat de kringen die de flessen misschien hebben achtergelaten goed schoongemaakt moeten worden.

  9. Laat de afwas niet staan. Moet ik daar nog iets over uitleggen?

  10. Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen. Denk je dat ze uit een afvoer komen? Zorg er dan voor dat je die schoonmaakt.

Heb jij nog tips die jij graag wilt delen? Doe dat dan hieronder alsjeblieft.


Op een heerlijke zomer!


Thorsten Meiningerbronnen: - milieu centraal

- oma weet raad

- rentokil