Zoeken

Broodbuik

Wat bracht William Davis er toe het boek ‘Broodbuik’ te schrijven?


In zijn boek ‘Broodbuik’ beschrijft William Davis zijn eigen ondervindingen en beschrijft hij diverse onderzoeken die zijn ervaringen ondersteunen: tarwe kan bij een flink aantal mensen nadelige invloed hebben op de gezondheid. Hij schopt hiermee tegen ‘heilige huisjes’ en veroorzaakte een explosie aan reacties. Wat bewoog William Davis?


Vijf mannen op het strand, met een een uitpuilende broodbuik boven hun zwemshort, bespreken het boek van William Davis
Wat bracht William Davis er toe het boek ‘Broodbuik’ te schrijven?

SYNDROOM

Doordat Davis zelf kenmerken van het metabool syndroom (waaronder buikje, zwembandjes, verhoogde bloeddruk en te hoge cholesterolspiegel) kreeg, begon hij zich zorgen te maken over zijn gezondheid. Hij bezocht een lezing van zijn collega Dean Ornish en paste daarna zijn voedings- en leefgewoonten aan. En dat betekende:

  1. volkoren producten

  2. groenten

  3. fruit

  4. magere zuivelproducten

  5. meer beweging – in zijn geval betekende dat hardlopen

In het geval van Davis gaf dat echter niet het gewenste resultaat. Integendeel. Na een half jaar was hij tien kilo zwaarder en werd bij hem diabetes geconstateerd.


ONDERZOEK

Dit teleurstellende resultaat motiveerde hem om nader te onderzoeken wat zijn bloedsuikerspiegel het meest deed stijgen. Na een week meten trok hij de conclusie dat alles waar tarwe in zat zijn bloedsuikerspiegel omhoog deed gaan.

TARWE

William Davis stopte met het eten van tarwe en alle producten waar tarwe in verwerkt was. En dit had resultaat: zijn bloedsuikerspiegel daalde, hij kon zelfs stoppen met zijn medicijnen en bovendien verdwenen allerlei kwaaltjes, zoals pijnlijke gewrichten, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en zure oprispingen.PATIËNTEN

Vervolgens implementeerde hij zijn eigen ervaringen bij de patiënten in zijn kliniek. In zijn boek Broodbuik beschrijft hij een aantal cases uit zijn kliniek waarbij het door hem ontwikkelde dieet (dat overigens veel meer weg laat dan alleen tarwe en gluten) eveneens een goed resultaat had."Hoe slecht zijn gluten? Er is veel over gluten geschreven en hoe slecht ze zijn moet jij zelf ervaren. De één spreekt de ander tegen. Google maar eens op tarwe en gluten."

COELIAKIE

Sommige mensen hebben een glutenintolerantie (coeliakie). Geschat wordt dat deze ziekte bij 1% van de Nederlanders voorkomt. Echter, en nu wordt het moeilijk, slechts 1 op de 8 coeliakiepatiënten is gediagnosticeerd. Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde graansoorten, namelijk tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Haver bevat geen schadelijke gluten. Toch is het bij coeliakie beter geen haver te gebruiken. In Nederland is bijna alleen haver te koop dat is gemengd met tarwe of niet zuiver gescheiden is gebleven van glutenbevattende granen, zoals tarwe.


Als je coeliakie (glutenintolerantie) hebt, is een glutenvrij dieet de enige behandeling en die moet levenslang volgehouden worden. Dat is niet zo gemakkelijk want er mogen dus ook geen producten gegeten worden waarin graansoorten die gluten bevatten zijn verwerkt en dat zijn er heel veel.


GLUTENSENSITIEVEN

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat naast mensen met coeliakie er ook mensen zijn bij wie volgens de huidige richtlijnen geen coeliakie kan worden vastgesteld, maar die wel overgevoelig blijken te zijn voor gluten (zgn. glutensensitieven) en om het nog moeilijker te maken, naast coeliakie en glutensensitieven bestaat er ook ‘tarweallergie’ maar daar hebben we het wellicht een ander moment over.UITDAGING

Een overgevoeligheidsreactie op gluten of alleen tarwe is niet prettig. Het blijft aanhoudend een kwestie van etiketten lezen, omdat graanproducten in heel veel voedingsmiddelen verwerkt zijn. Probeer zelf eens een paar weken geen glutenbevattende producten te eten. Dan weet je hoe moeilijk dat is maar... misschien ga jij je veel beter voelen! Je eigen ervaring opbouwen, dat is wat telt.

Bronnen:

- http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx - http://www.glutenvrij.nl/page/Home - http://www.glutenvrij.nl/uploaded/FILES/01_NCVfolders/NCVfolder_huisartsen.pdf - Lint, H. de. Coeliakie en het glutenvrije dieet (reader Maag & Darmen)

#Gluten #Tarwe #Obesitas #Afvallen #Buikvet #WilliamDavis #Broodbuik