Zoeken

Zware Metalen

Zware metalen brengen ons bij scheikunde want daar wordt ons geleerd wat de definitie ervan is maar ook bij koriander (cilantro) en bij een goed zuur-base-evenwicht.


Waren alle zware metalen in ons lichaam maar zo makkelijk aan te wijzen...

Als ik het over zware metalen in het lichaam heb, bedoel ik voornamelijk cadmium, kwik, lood, tin en arseen. Door, onder andere, de industrie komen deze in het milieu terecht. Dat gebeurt door metaalwinning en opslag, verbranding van afval en verfproductie. Ze komen in meststoffen voor en dus ook overal waar deze producten ingezet worden.

Naast milieuvervuiling zijn er nog andere zaken die ons belasten met zware metalen.


Lood

Lood kan nog in enkele waterleidingen voorkomen (oude huizen). Voorheen kregen we lood ook binnen door loodhoudende benzine. Sinds 2004 is het toevoegen van lood aan benzine in de EU en andere landen verboden.


Tin

Tin is een zwaar metaal dat nog veelvuldig gebruik wordt in de auto-industrie, bij het fabriceren van smartphones, laptops en tablets, maar ook nog in conservenblikken. Traditioneel werd tin aangebracht door het blik onder te dompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie. Tegenwoordig gaat er een laag epoxy gebaseerde kunststof overheen. Een einde van het gebruik van Tin is nog niet in zicht.


Kwik

Kwik werd gebruikt in tandvullingen. Tegenwoordig wordt geen amalgaam meer gebruikt als vulstof voor gaatjes in de tanden, maar er zijn nog steeds mensen die met deze vullingen rond lopen.


Cadmium

Cadmium komt voor in sigarettenrook.


Zware metalen in voeding

Planten kunnen zware metalen opnemen uit de bodem en het water,  maar ook via de lucht. Een voorbeeld is rijst dat helaas nog wel eens te hoge concentraties arseen bevat.


Door milieuvervuiling komen zware metalen ook in de rivieren en oceanen terecht. Daardoor kan vis zware metalen bevatten. Maar ook andere dierlijke producten kunnen zware metalen bevatten.  Dieren krijgen het gif binnen via hun drinkwater en voer.


De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten:


 1. Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis

 2. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling

 3. Orgaanvlees, vooral nieren en lever

 4. Groenten uit de volle grond, zoals kool, wortelen, bladgroenten, knolgroenten

 5. Andere plantaardige producten uit de volle grond, zoals aardappelen, peulvruchten, granen

 6. Mineralensupplementen


In een zuur milieu komen zware metalen gemakkelijker vrij. Verzuring van het lichaam (een verstoord zuur-base evenwicht) is dus nadelig, omdat het lichaam dan meer zware metalen opneemt en vasthoudt.


Wat zijn de nadelen van zware metalen voor onze gezondheid?

 1. Beschadiging van de celstructuur

 2. Verstoring orgaanfuncties (nieren, lever, hersenen)

 3. Ondermijning van het detoxificatieproces

 4. Ondermijning van het antioxidantensysteem

 5. Verdringen van essentiële mineralen en sporenelementen

 6. Beïnvloeding van het zenuwstelsel

 7. Verlaagde concentratie

 8. Bevordert osteoporose

 9. Versterkt infectiegevoeligheid

 10. Lusteloos en moe

 11. Reumatische klachten

 12. Remmen de afvoer van zuren


Is ons voedsel veilig?

Voor cadmium en kwik is er door de EFSA (Europese Voedselveiligheid Autoriteit) een norm vastgesteld die de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) definieert. Voor tin is geen grens bepaald, omdat er gezegd wordt dat het niet erg giftig is. Voor lood en arseen zijn ook geen grenswaarden bepaald, omdat deze zeer giftig zijn.

Naast de toelaatbare waarden zijn er ook normen vastgesteld voor de maximale hoeveelheden van lood, cadmium en kwik in producten. Vis, schaal-en schelpdieren, vlees, orgaanvlees en groenten worden hier steekproefsgewijs op gecontroleerd.

Ondanks alle maatregelen is de kans aanwezig dat we zware metalen binnen krijgen. Weliswaar niet in grote hoeveelheden, maar toch. Dat belast onze gezondheid. De ene persoon heeft daar eerder nadelige gevolgen van dan een andere.


"Via een multi-elementenanalyse van het haar kan je informatie krijgen over eventuele belasting met zware metalen."


Wat kan je er aan doen?

Zorg om te beginnen voor een goed zuur-base-evenwicht. Door het herstellen van het zuur-base evenwicht in je lichaam, beperk je het vrijkomen van zware metalen en  bevorder je de afvoer van zware metalen. Wat is het zuur-base-evenwicht en hoe kun je dat herstellen? Dat lees je in het boek: Zuur-Base Reinigingskuur, Vitaal met basenvormende voeding. Je kan het boek bestellen door erop te klikken:Ten tweede kan je Cilantro olie gaan gebruiken. Dagelijks één a twee druppels onder je voetzolen smeren en veel water drinken, minimaal twee liter per dag. Lees hieronder verder hoe Dr. Omura de werking van koriander ontdekte.


Cilantro - korianderblad

soep

Aan het eind van de vorige eeuw heeft Dr. Yoshiaki Omura stomtoevallig ontdekt hoe koriander een goed hulpmiddel is om de hersenen en het centraal zenuwstelsel van zware metalen te ontdoen. Omura vond, telkens wanneer hij Oosterse soep gegeten had, sporen van kwik in zijn urine. Zijn soep bevatte, je raadt het al, heel veel korianderblad.


"Let op want Cilantro en Coriander zijn niet hetzelfde. Cilantro oil is de olie uit het korianderblad terwijl coriander oil uit korianderzaad geperst wordt. Als je zware metalen kwijt wilt raken heb je blad nodig, Cilantro dus."


Amalgaam

Dr. Omura heeft vervolgens onderzoek gedaan naar patiënten bij wie amalgaam vullingen werden verwijderd. Ondanks voorzorgsmaatregelen zoals lucht- en waterafzuiging en cofferdam (rubberwand) werden er toch grote hoeveelheden kwik gevonden in de longen, nieren, de uitscheidingsorganen, de lever en het hart. Voor de verwijdering van de vullingen was er in zijn onderzoek geen kwik in deze organen gevonden. Na behandeling, met uitsluitend Cilantro, was het kwik binnen drie weken verdwenen.


doe-het-zelf-chelatiE

Verder onderzoek leerde Omura dat korianderblad ook voor de uitscheiding van lood en aluminium zorgde. Dr. Omura heeft daarmee een voor iedereen bereikbare doe-het-zelf-methode aangetoond voor chelatie (het lichaam reinigen van zware metalen).


Vragen over dit onderwerp? Reageer hieronder!


Bronnen:

(Acupunct Electrother Res. 95:20 (3-4): 195-229.)

(Acupunct Electrother Res 96;21 (2): 133-60.)GEGEVENS

Leeuwenwerf 88
1018 KA Amsterdam
BTW: NL850444809B01
KvK-nummer: 052437736

thorsten.meininger@xs4all.nl