GEGEVENS

Leeuwenwerf 88
1018 KA Amsterdam
BTW: NL850444809B01
KvK-nummer: 052437736

thorsten.meininger@xs4all.nl

Zoeken

  Pompoen

  Pompoensoep met 100% pure gember-olie. Winterse overvloed. Verwarmend. Helend. Rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.  Verwarmende pompoensoep met gember-olie. Rijk aan vitaminen en mineralen.

  Weet je dat pompoen een bron van vitamine B2, vitamine C en IJzer is? En dat de schil van de meeste pompoenen eetbaar en vol gezonde vezels is?  En weet je hoeveel kwaliteit de pompoenpit bezit? Hieronder mijn ervaringen met dit zeer oude cultuurgewas.


  IJzer

  Pompoen bevat veel ijzer en dan ook nog eens goed op te nemen ijzer, belangrijk voor het vervoeren van zuurstof in je bloed. Zuurstof is nodig voor het verbranden van energie en zonder goede verbranding voel je je moe… en dus pompoen eten in de winter!


  Provitamine A

  Ook bevat pompoen veel caroteen ofwel provitamine A. Vitamine A is belangrijk voor je ogen. Daarnaast hebben carotenoïden een anti-oxidante werking en ze leveren een positieve bijdrage aan het op peil houden van ons afweersysteem. Ook dragen carotenoïden bij aan de celgroei. In de huid zorgt vitamine A voor bescherming tegen UV (ultraviolette straling).


  Helende werking

  Pompoen op het menu zetten heeft, zo wisten onze voorouders beter dan wij vandaag de dag, een helende werking en is zeer aan te bevelen bij onder andere:


  • Hypoglykemie of diabetes.

  • In de Chinese kruidenleer wordt pompoen ingezet tegen oedeem (zwelling) aan handen en voeten.

  • Na de bevalling stimuleert pompoen de productie van moedermelk.

  • In Curaçao wordt van pompoen een papje gemaakt dat op ontstekingen of irritaties gelegd wordt.

  • Verder kan je je borst er mee insmeren waardoor pompoen verlichting brengt bij bronchitis.

  • Ook werkt het eten van pompoen vaak heilzaam bij darmontstekingen


  pit

  Naast het vruchtvlees van de pompoen zijn ook de pitten waardevol. Ze bevatten: vitamine E, fosfor, silicium, zink, eiwit en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn vetten die wij nodig hebben voor het maken van nieuwe cellen en een flink aantal hormonen en ze zorgen voor toename van goed cholesterol.


  De pompoenpit werkt vochtafdrijvend en bevat stoffen die problemen aanpakken met de prostaat en deze helpen voorkomen.


  "Droog de pompoenpitten zelf of koop ze kant en klaar gedroogd bij je natuurvoedingswinkel."

  De pit van de pompoen werkt ook wormdrijvend. In het dunne vliesje tussen schil en pit zit namelijk een bepaald zuur dat de worm verlamt waardoor die de binnenzijde van de darmwand loslaat.


  Oude kruidenboeken melden dat je, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het soort wormen, 15 tot wel 100 pitten moet eten. Lintwormen vereisen de hoogste dosering. Mocht je deze remedie overwegen, dan is het van belang dat je de pit langdurig kauwt en een uur na inname nog een eetlepel (pompoenpit-) olie neemt.


  Een variant op dit recept schrijft voor dat de zaden gemalen, daarna met wat water gemengd, gezeefd en gedronken de beste remedie vormt tegen wormen.


  Schil

  De vezelrijke schil van de oranje pompoen kan je de grootste tijd van het jaar gewoon gebruiken. Naarmate het winterseizoen vordert en de pompoenen langer liggen, wordt de schil wat houteriger. Vanaf eind februari raad ik je aan de oranje pompoenen te gaan schillen. De schil van de groene pompoen is wat stugger maar wel eetbaar. Ik zou die apart gebruiken bijv. om pompoenchips van te bakken.


  Kopen

  Er zijn honderden soorten pompoenen. In de Nederlandse winkels kennen we vooral de groene en oranje Hokkaido pompoen. Soms tref je een butternut pompoen aan en Turkse of Marokkaanse winkels verkopen ook wel stukken reuzenpompoen. De spaghettipompoen wint ook terrein maar is voor mij te neutraal van smaak. Daar heb je een stevige saus bij nodig. Ik kies eerder voor de volle smaak van de oranje Hokkaido pompoen.


  Bewaren

  Pompoen is een goede bewaargroente. Tot aan het voorjaar kan je de pompoenen van de afgelopen nazomer eten. Leg de pompoenen niet te koud weg. Tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Leg ze in een goed geventileerde ruimte. Ik bewaar mijn pompoenen in een soort hooikist, gemaakt van een oude vouwkrat met daarin wat hooi en die heb ik naast mijn fiets in de box gestald.


  recept

  Gember zorgt voor goede doorbloeding, verwarmt ons en vormt een prachtige combinatie met pompoen. Dus hieronder mijn favoriete, snelle, recept voor verwarmende pompensoep met gember.


  Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen

  • 1 à 2 druppels essentiële gember-olie*

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • melk (rijst- of sojamelk)

  • 1 bouillonblokje

  • peper en zout

  • 1 dunne prei, in fijne ringetjes gesneden

  *zorg dat je gember-olie 100% puur en biologisch is


  Bereidingswijze:

  Was de pompoen, snijd de vrucht middendoor en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in schijven, eventueel houterige delen wegsnijden maar de vrucht hoef je niet schillen. Snijd vervolgens het vruchtvlees in kleinere stukken.


  Doe de pompoen, gesnipperde knoflook, bouillonblokje en zout in de pan. Voeg zoveel (rijst- of soja)melk toe, tot de pompoen net onder staat en breng aan de kook.


  Laat het geheel 20 min. zachtjes doorkoken en pureer daarna de soep met een staafmixer of blender. Eventueel iets verdunnen met water. Naar smaak peper toevoegen en op het laatst heel fijn gesneden ringetjes prei én de gember-olie door je soep roeren. Klaar! Eet smakelijk.


  Taart

  Verder zoek ik al tijden een echt goed recept voor pompoentaart.

  Het liefst, maar dat is absoluut geen noodzaak, vegan en glutenvrij. Ken jij een goed recept voor pompoentaart? Deel het dan onderaan deze pagina met me!