Zoeken

Bij de tandarts

Geïnspireerd op een artikel van Jamie Collins, gecertificeerd tandartsassistent en geregistreerd mondhygiënist.

De populariteit van etherische oliën is enorm tot bloei gekomen en het gebruik binnen de tandheelkunde is geen uitzondering meer.


Essentiële oliën worden in onze praktijk gebruikt voor verschillende aandoeningen én voor preventie.


Antibiotisch

Nu antibiotica-resistente bacteriën vaker voorkomen, wordt het steeds belangrijker om een ​​alternatief of additief te vinden. In tegenstelling tot antibiotica, blijken essentiële oliën geen resistente eigenschappen te kennen. De antibacteriële, schimmelwerende, anti-oxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van essentiële oliën voor orale en algehele gezondheid zijn intrigerend voor zowel mij als mijn collega’s binnen de mondheelkunde.


Hoewel veel van de traditionele methoden om infecties en ziekten te behandelen noodzakelijk zijn, is preventie minstens zo noodzakelijk. Essentiële oliën kunnen voor veel van onze patiënten een leven lang verlichting brengen en daarmee de afhankelijkheid van allopathische medicijnen verminderen.Lavendel

Essentiële oliën beïnvloeden het geheugen, de stemming alsook hormoonspiegels. Het is om die reden dat tandartsen vaak een diffuser in de praktijk gebruiken. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een kalmerende essentie vernevelen. Denk aan lavendel of een mengsel dat lavendel bevat. Dat biedt niet alleen een kalmerend aroma maar werkt ook goed tegen angsten.We gebruiken lavendel graag om patiënten tot rust te brengen en stress te verminderen, bijvoorbeeld wanneer het nodig is om een injectienaald te plaatsen.Pepermunt

Pepermunt is een van de meest gebruikte etherische oliën in mondverzorgingsproducten, vooral vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Pepermuntolie heeft het vermogen om de vorming van biofilm in de mondholte te remmen en biedt therapeutische ondersteuning bij de behandeling van parodontitis, gingivitis en halitose.Kruidnagel

Behalve pepermuntolie wordt kruidnagel (clove) veel gebruikt in de tandheelkunde. De bewezen eigenschappen antischimmel-, antioxidant- en antibacterieel maken het tot een breed toegevoegd ingrediënt in tandheelkundige producten. Het is aangetoond dat kruidnagelolie een sterk remmend effect heeft op staphylococcus, dat vaak antibiotica-resistent is.Kaneel

Van kaneelolie is aangetoond dat het de groei van grampositieve en gramnegatieve bacteriën en schimmels remt. Een interessant effect van etherische kaneelolie bij orale toediening is het anti-melanoom effect dat het kan hebben. Dit kan verband houden met de anti-oxiderende en vrije radicalen van kaneel.


De voordelen van kaneelolie reiken verder dan de mondholte. Tot in het hele lichaam en het endocriene systeem. Het heeft een anti-mutageen effect; het kan beschermen tegen spontane mutatie in menselijke cellen.


Kaneel wordt vaak aanbevolen voor diabetici en insulineresistente patiënten om de insulinegevoeligheid te verbeteren (evt. kunnen we samen de uitgebreide informatie hierover doornemen).


Kaneelolie kan ook de systolische bloeddruk en het percentage lichaamsvet verbeteren. Of het nu gaat om het gebruik van kaneelolie of het strooien van een beetje kaneel op je cappuccino, het kan de insulineproductiviteit helpen verbeteren. Kaneelolie kan effectief worden gebruikt voor candidiasis, waar diabetici meer vatbaar voor zijn door hun onderdrukt immuunsysteem.Citroen

Ten slotte in dit rijtje de citroenolie waarvan is aangetoond dat het de groei van candida remt. Het kan daarom zeer effectief zijn voor kunstgebitsdragers. Van citroen-olie weten we verder dat het antiseptisch werkt, het is een antioxidant en werkt antiviraal.


Citroen verbetert de spijsvertering en reinigt het lymfesysteem, de nieren en de lever. Het stimuleert de bloedsomloop (topisch aangebracht) is versterkend, stress verlagend, ontgift, remt ontstekingen en je hoort het vaker en vaker noemen bij onderzoek tegen kanker (d-limoneen). Je kan als je hier meer over wilt weten dit onderzoek als ingang nemen.Waar citroensap het tandglazuur aantast heeft citroenolie deze eigenschap niet. Citroenolie is dé olie die ik adviseer om tanden te bleken.


Melaleuca

Melaleuca, ook bekend als tea tree olie, heeft bewezen vele toepassingen te hebben, variërend van het schoonmaken van onze praktijk (en mijn huis) tot het aanbrengen op wonden. Het geeft uitzicht voor toepassingen in de mondholte. Gesuggereerd wordt dat het gebruik van Melaleuca therapeutische eigenschappen biedt voor parodontitis, aften, cariëspreventie en tandpijn. Na veel onderzoek is aangetoond dat het de bacteriële kolonisatie en tandheelkundige biofilm remt.


Tea tree olie gaat cariës tegen (afbraak van bot- of tandweefsel) en daardoor is het een goede keuze om als etherische olie aan verschillende mondverzorgingsproducten toe te voegen. Melaleuca-olie is een van mijn persoonlijke favorieten. Ik zet het bijvoorbeeld vaak in als antisepticum.Mijn advies

Wanneer clinici aan etherische oliën denken, denken velen direct aan tandpasta en mondwater. Met zoveel merken en soorten om uit te kiezen kan het voor patiënten al snel overweldigend zijn en ik hoor vaak dat zij graag een gedegen advies van de expert krijgen. Daar kan ik heel kort over zijn. Ik adviseer On Guard tandpasta en On Guard mondwater te gebruiken.Ik adviseer om dagelijks zowel On Guard tandpasta als On Guard mondwater te gebruiken met daarin o.a. de oliën van sinaasappel, kruidnagel, kaneel, eucalyptus, rozemarijn, wintergroen, pepermunt en mirre.


Waterflos

Geen twee patiënten zijn hetzelfde; daarom werkt eenzelfde methode voor iedereen anders maar naar mijn mening is een van de betere adviezen die ik kan geven om je gebit in conditie te houden, het gebruik van een waterflos in combinatie met OnGuard mondwater.


De waterflos beveel ik al jarenlang aan bij patiënten met parodontitis en implantaten. Het reinigt waar flosdraad niet kan komen, vooral aan de onderkant van pockets. In mijn praktijk heb ik bij veel patiënten significante verbeteringen gezien door het gebruik van dit apparaat. Door On Guard mondwater in het reservoir te doen, vergoot je de antibacteriële en antimicrobiële werking van het flossen. Uiteraard gebruik je de waterflos naast een passende tandenborstel en de On Guard tandpasta.


Ook zonder waterflos kan je het mondwater gebruiken door er na de maaltijd 60 seconden mee te spoelen. Niet doorslikken.preventief

Hoewel een essentiële olie of een combinatie van oliën kostbaar kan zijn, is het een investering die zichzelf terugverdient. Je hebt er namelijk geen idee van hoe kostbaar tandheelkundige behandelingen uit kunnen pakken. Geloof me, je bent voordeliger uit door vroegtijdig en preventief te investeren in je orale en algehele gezondheid.Heb je vragen over dit artikel of wil je weten waar je de genoemde producten kan vinden? Of wil je informatie over essentiële oliën in het algemeen? Reageer dan direct.

GEGEVENS

Leeuwenwerf 88
1018 KA Amsterdam
BTW: NL850444809B01
KvK-nummer: 052437736

thorsten.meininger@xs4all.nl